CULTUUR

De 5 ‘must knows’ over straattaal gebruiken!

Straattaal, je hoort het overal wel eens voorbijkomen. Heb jij dit ook wel eens een keer meegemaakt? Je loopt door de supermarkt of je zit in de trein en je hoort een gesprek waar je eigenlijk niks van begrijpt. Sommige woorden of soms zelfs hele zinnen klinken niet zoals ‘normaal’ Nederlands. Grote kans dat er een gesprek gevoerd wordt in straattaal. Wil jij ook wat meer leren over straattaal en hoe je straattaal kunt gebruiken? Wil jij de volgende keer zo’n gesprek ook kunnen bijbenen? Wij helpen jou in dit artikel om jouw straattaal kennis even bij te spijkeren en na dit artikel weet je precies hoe je straattaal zinnen kunt maken.

Hoe kun je straattaal gebruiken?

Straattaal wordt in ieder land wel gebruikt en wordt dus niet alleen in de Nederlandse taal gebruikt. Straattaal is rond het einde van de 20e eeuw komen opwaaien en is toen een beetje zijn eigen leventje gaan leiden. Jongeren van verschillende afkomsten trokken steeds vaker met elkaar op en bouwden onderling zo hun eigen taaltje op. Straattaal dus. Straattaal is dus eigenlijk een combinatie van woorden uit de volgende talen: Antilliaans, Surinaams, Berbers, Arabisch, Turk en natuurlijk niet te vergeten ook de Nederlandse taal. Maar hoe kun je zelf straattaal gebruiken? En ook nog eens goede straattaal zinnen maken? We geven je 5 handvatten hoe je straattaal kunt gebruiken.  

Straattaal woorden gebruiken om een gesprek te beginnen

Wanneer je met iemand een gesprek wilt beginnen, gebruik je woorden als faka, ewa, rustiek en awo. Dit zijn de straattaal woorden die al langer dan 15 jaar worden gebruikt en dus ook echt blijven hangen. Er zijn er echter natuurlijk nog veel meer, maar die gaan we bewaren voor een mogelijke part 2. 

Gebruik van straattaal woorden en zinnen als het gaat over geld 

Bij het gebruiken van straattaal termen over geld kun je terugzien dat straattaal is gecombineerd uit meerdere talen. We nemen als voorbeeld “10 euro”. Dit wordt op de straat gezien als een ‘donnie’. ‘Donnie’ staat bekend in Suriname als een biljet van 10 Surinaamse dollars. Een ‘barkie’ is hier nog een voorbeeld van. Barkie staat bekend in Suriname als een biljet van 100 Surinaamse dollars. Geldwaarde uit Suriname is niet het enige wat de straattaal heeft overgenomen. ‘Skeer’ betekent dat je arm bent en dus over geen tot weinig geld bezit. Niet alle straattaal woorden zijn overgenomen uit Suriname. Kijk bijvoorbeeld naar ‘prikka’. Dit is een compleet zelf verzonnen woord. ‘Prikka’ betekent namelijk dat het een koopje is. 

Straattaal maar dan in een compleet ander jasje 

Waar we het voorheen hadden over woorden die oorspronkelijk uit Suriname komen, gaan we het nu hebben over een compleet nieuwe variant van straattaal die hedendaags upcoming is. Zelf moet ik er ook nog ontzettend aan wennen. Deze vorm is eigenlijk simpelweg hedendaagse woorden omdraaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het woord: ’kom’. Dit woord verandert dan in ‘mok’. Dit vervoegd in een straattaal zin wordt dan ‘mok je?’. Je hebt ook het woord ‘vat’ of ‘vatten’. Dit woord verandert dan in ‘tav of tavven’. Dit vervoegd in een straattaal zin wordt dan ‘tav je’ of ‘ik kan het niet tavven’. Zeer creatief al zeg ik het zelf. Oke de laatste dan; ‘voel of voelen’. Dit straattaal woord verwerkt in een zin wordt: ’ik loev dat’ of ‘dat moet je gewoon loeven man bro’. Ben jij nog meer van deze creatieve vormen tegengekomen? Laat het ons weten in de reacties. 

De straattaal benamingen voor onze hoofdsteden

Jaja, zelfs met onze steden zijn de gebruikers van straattaal aan de haal gegaan. Hierbij een opsomming van steden en plekken die speciale straattaal benaming hebben gekregen. Amsterdam = Damsko en dammie Den Haag= Agga Rotterdam= Roffa Eindhoven= Eindje Tilburg = Tilly Hilversum = Hillywood Bijlmer = Bims/Bimre

Straattaal woorden die je echt niet kan wegdenken

Dit zijn de straattaal woorden die er al jaren zijn en die door generatie op generatie zijn overgenomen. Denk hierbij aan: doekoe, fatoes, libi, fayah en dieken. Met deze woorden gaan wij jou natuurlijk ook weer helpen. Doekoe betekent simpelweg ‘geld’ en in een straattaal zin verwerk je hem dus ook simpel. Bijvoorbeeld:  ‘Mag ik doekoe?’ of ‘Hoeveel doekoe heb je?’ Een grap benadrukken in straattaal is eigenlijk heel makkelijk om te doen en wordt ook maar gedaan met 1 woord. ‘Fatoe of Fatoes’. Als je dit toepast in een straattaal zin krijg je bijvoorbeeld: ‘Ik maak een fatoe met je’ of ‘Geen fatoes met hem maken’. De straattaal woorden ‘libi en fayah’ worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Denk hieraan ‘fayah libi’ wat ‘vervelend leven’ betekent. Los van elkaar betekenen de woorden dus ‘libi = leven en fayah = vervelend. Last one is dieken. Dieken betekent kijken. Dit kan ook weer in een straattaal zin verwerk worden. Bijvoorbeeld: ‘Diek dit’ of ‘Wat zit je te dieken?’

Zo, en nu weet je hoe je straattaal moet gebruiken

Wij hopen met deze 5 must knows over straattaal jullie weer nieuwe dingen geleerd te hebben. Laat vooral nieuwe straattaal woorden achter in de reacties, want als er een deel 2 komt gaan wij die er zeker in verwerken!