FOOD & DRINKS

De lekkerste biefstuk bakken? Lees dan hier verder

5 tips om de perfecte biefstuk te bakken


Biefstuk bakken a la Loetje? Een biefstuk bakken kan knap lastig zijn. Als je even niet oplet is de biefstuk taai, maar je hebt ook weer mensen die het niet lekker vinden als de biefstuk te rood is. Medium rare. Dat is de meest gangbare manier van bakken. Maar hoe doe je dat nou? Met onze tips kun jij binnen een handomdraai een super mals en sappig stuk biefstuk bakken.

Meteen je biefstuk bakken? Wij hebben daar een ander idee bij


Meteen je biefstuk in de pan bakken als je hem net uit de koelkast hebt gehaald? Dat is niet erg, maar het kan beter. Je koelkasttemperatuur staat als het goed is op ongeveer 6 graden. De perfecte temperatuur voor een biefstuk ligt rond de 60 graden. Je kunt het vergelijken met douchen. Jouw lichaamstemperatuur is rond de 37 graden. Als je meteen onder een hele koude douche gaat staan vind je dat niet leuk. Idem dito voor een hele hete douche. Jouw biefstuk vindt dat ook niet leuk. Als de pan eenmaal heet is, dan is deze zo’n 60 graden. Een biefstuk die net uit de koelkast komt met een ‘lichaamstemperatuur’ van 6 graden, vindt het niet leuk om direct in een pan van 60 graden gelegd te worden. Ga daarom jouw biefstuk pas bakken wanneer deze op kamertemperatuur is.

 

Biefstuk na het bakken even een break geven


Het is verstandig om de biefstuk na het bakken nog heel even adempauze te geven. We begrijpen dat je honger hebt gekregen na al die lekkere geuren die vrijkomen bij biefstuk bakken. Het is nog net iets lekkerder als je de biefstuk even laat rusten als deze uit de pan komt. Dit zorgt ervoor dat het biefstukje een stevige structuur aanneemt en de warmte zich ook nog beter verdeeld. Uiteindelijk resulteert dit in een sappige gebakken biefstuk met een malse textuur. Het beste is om de biefstuk na het bakken op een broodje neer te leggen met daar omheen aluminiumfolie. Geloof me, je krijgt een biefstuk waar jij je vingers bij af kunt likken!

 

De perfecte biefstuk gebakken? Lekkere side dishes voor bij de biefstuk


Wij vinden dat patat en salade niet mogen ontbreken bij een lekker stuk gebakken biefstuk. Daarnaast kun je een biefstuk natuurlijk ook combineren met: 

– Brood
– Gebakken groente
– Gebakken biefstuk dopen in de kaasfondue

 


De biefstuk seasoning


Er wordt over het algemeen veel aanbevolen om de biefstuk pas na het bakken te bestrooien met zout. Dit komt omdat zout een werking heeft wat de malsheid beïnvloed. Het onttrekt namelijk vocht uit de biefstuk. Echter hebben wij daar een andere mening over en adviseren wij om de biefstuk al even in het zout te dopen voordat je de biefstuk gaat bakken. 

 

Biefstuk gebakken? Snijd deze dan aan op de draad


Wanneer je eenmaal de biefstuk goed gebakken hebt is het belangrijk dat je de biefstuk goed behandeld. Daarom kun je de biefstuk het beste op de draad snijden. Op de draad snijden betekent letterlijk dat je goed moet kijken hoe de spiervezels in de biefstuk lopen. Lopen de spiervezels horizontaal? Dan snijd je het vlees verticaal. Lopen de spiervezels verticaal? Dan snijd je het vlees horizontaal. Wat we hiermee proberen te zeggen, is dat je een biefstuk nog zo lekker kunt bakken, als deze niet de juiste ‘nazorg’ krijgt kan dit de smaak alsnog teniet doen. 

Biefstuk bakken a la Loetje?


Op nummer één staan de biefstukjes van het welbekende restaurant Loetje. Ik denk dat je onder een steen hebt geleefd als je dit restaurant niet kent. Wil jij net zo’n lekkere biefstuk bakken zoals deze geserveerd wordt bij Loetje? Wij hebben de gouden tip! Kies niet voor een kogelbiefstuk, maar ga voor de iets duurdere variant, ossenhaaspuntjes. En natuurlijk draait het ook allemaal om de juiste jus. Maar hoe maak je nou heerlijke jus die waar je jouw biefstuk in kunt bakken? Dit is hoe je jus maakt waar jij jouw vingers bij af zult likken: 

  1. 1 theelepel witte peper
  2. Gebruik lekker veel margarine
  3. Voeg 2 theelepels sambal toe aan de gebakken margarine. 

Succes met het bakken van een heerlijke biefstuk

TADA! met deze tips kun jij nu je eigen culinaire biefstuk gaan bakken! Wij hopen met deze baktips jullie voorzien te hebben om een perfect biefstukje je te bakken. Laat vooral in de reacties nog extra tips achter zodat wij die weer door kunnen geven aan de lezers!