Zwangerschap
VOOR HEM

Hoe kan jij je vrouw ontlasten tijdens de zwangerschap?

De zwangerschap is een van de meest bijzondere momenten van je leven, zowel voor de man als voor de vrouw. Het brengt vreugde en geluk met zich mee, maar kan ook voor de nodige spanningen zorgen. Een zwangerschap vergt zowel lichamelijk als mentaal veel van je vrouw. Het is daarom fijn als de man haar hierin goed kan ondersteunen en ontlasten. Vaak gaat het om de kleine dingetjes. En het zijn die kleine dingetjes die het verschil maken. In dit artikel geven wij je een paar handige tips over hoe jij je vrouw kan helpen tijdens de zwangerschap. 

Geef haar de nodige rust

Natuurlijk reageert iedere vrouw weer anders op een zwangerschap. De ene is negen maanden lang moe en misselijk, terwijl de ander juist energie voor tien heeft. Het is van te voren moeilijk inschatten hoe je vrouw erop reageert. Wat wel elke vrouw tijdens een zwangerschap nodig heeft is rust. Rust is belangrijk voor zowel de moeder als de groeiende baby. Probeer daarom je vrouw deze rust ook te geven zodat ze minder stress ervaart. Neem bijvoorbeeld wat taken over die ze normaal gesproken doet. Denk eens aan:

  • Verzorg eens het avondeten, 
  • doe de vaat of
  • verzorg de was,
  • maak de toiletten schoon,
  • maak de tuin in orde,
  • doe de boodschappen.

Als je dit uit jezelf onderneemt in plaats van dat ze erom moet vragen, zal ze minder gestrest zijn.

Accepteer stemmingswisselingen 

Misschien heeft je vrouw er al vaker last van gehad, maar dit zal tijdens de zwangerschap alleen maar toenemen. We hebben het natuurlijk over de stemmingswisselingen. Een zwangere vrouw ontkomt hier niet aan door de nieuwe hormoonbalans. Af een toe een flinke scheld- of driftbui is wel te verwachten. Dit kan door de kleinste dingen ontstaan. Probeer hier niet te veel op in te gaan en accepteer dat dit bij het proces hoort. Blijf lief en kom zo snel mogelijk met een oplossing. De reactie op de hormonen is niet te voorspellen dus je kan maar beter voorbereid zijn op het ergste. 

Wees betrokken

Het belangrijkste van de zwangerschap is dat de vrouw het gevoel krijgt dat je zeer betrokken bent en dat jullie het avontuur samen aan gaan. Lees je tijdens de zwangerschap in over de zwangerschap en wat je daarna kan verwachten. Laat zien dat je actief ermee bezig bent en dat dit zeer belangrijk is. Zoek bijvoorbeeld informatie op over wat je kan doen tijdens weeën en wat goed is voor de baby. Tijdens de zwangerschap worden vrouwen geadviseerd om hun dieet wat aanpassen. Ook hier kan je goed bij helpen door je in te lezen en eten te verzorgen. Een zwangerschap is niet altijd makkelijk. Een man zal nooit weten hoe het voelt om een baby op de wereld te brengen. Help je vrouw zoveel het kan en onderga het avontuur samen.