Schoenen inlopen
VOOR HAAR,  VOOR HEM,  WIST JIJ?

3 tips om je schoenen goed in te lopen

Letterlijk en figuurlijk het knelpunt van nieuwe schoenen is dat ze ingelopen moeten worden. Met name leren schoenen moeten zich nog naar je voeten vormen. Leer is stug, maar wel bewerkbaar. Met name veterschoenen, pumps, boots en hoge sneakers hebben wat tijd nodig. Maar na die investering heb je wel een onwijs comfortabele schoen die zich helemaal op jouw vorm heeft aangepast.

Kleine stapjes

Een bekende schoenen die even tijd nodig heeft om in te lopen zijn de schoenen van Dr. Martens. Gemaakt van kwalitatief hoogwaardig leer is deze schoen in het begin erg stug. In combinatie met de stugge, dikke zool dien je deze schoenen dus echt in stapjes in te lopen.

Draag ze daarom eerst een uurtje thuis. Je hoeft er niet eens op te lopen. Als je thuis aan het werk bent en aan de keukentafel zit is al goed genoeg. Het vormingsproces begint dan al en het leer gaat langzaam naar de voeten staan.

Durf ze na een uurtje ook gerust weer uit te doen, zeker als het echt knellend voelt. De schoenen weer uit doen voelt dan echt bevrijdend en dan herhaal je dit proces later op de dag nog een keer.

Ook een korte uitstapje zoals naar de brievenbus of supermarkt is een ideaal moment om kort op de schoenen te lopen. Op die manier heb je wel even de beweging door middel van de afwikkeling van je voeten. Maar is het niet te lang dat het gaat irriteren. 

Leer oprekken

Maak gebruik van een schoenspanner om het leer wat op te rekken en soepel te houden. Dit is vooral in koudere seizoenen een goede optie. De kou maakt het leer stug en dat merk je.

Wat ook een goed antwoord is op de kou: dikke sokken. Dikke sokken dragen in je nieuwe leren schoenen creëert meer ruimte waar je uiteindelijk weer van profiteert als je met gewone sokken in de schoenen loopt.

Schoenen föhnen

Het klinkt een beetje gek, maar je schoenen föhnen is een goede optie. Zoals kou het leer stug maakt, maakt warmte het leer juiste soepel. Overdrijf het föhnen niet en het leer hoeft niet echt heet te worden, maar lastige delen of knellende plekken maak je slim soepel met behulp van een föhn. Als schoenen echt custom passend worden gemaakt, dan gebeurt dit meestal ook door verhitting en wordt de schoen vervolgens om de vorm van je voet gemasseerd. Jouw schoenen lopen op die manier binnen de kortste keren heerlijk soepel.