Slapen
WIST JIJ?

Manieren om beter in slaap te vallen die jij nog niet wist!

Veel mensen hebben wel eens last van slapeloosheid. Je komt moeilijk in slaap, of wordt regelmatig midden in de nacht wakker. Dit kan vervelende consequenties hebben voor je dagelijks leven. Slaap is namelijk heel erg belangrijk voor zowel je mentale als lichamelijke gezondheid. Zonder een goede nachtrust functioneer je overdag veel slechter. Je kan concentratie wordt minder en daarnaast wordt het moeilijker om je emoties te reguleren. Heb jij nu ook wel eens last van slapeloze nachten? Geen paniek, in dit artikel hebben we voor jou een aantal manieren op een rijtje gezet om beter te slapen.

Slaapkamer koel houden

Wat de meeste mensen niet weten is dat je lichaamstemperatuur een belangrijke invloed heeft op je biologische klok. Tijdens het slapen zakt je lichaamstemperatuur wat het slaapproces bevorderd. Zorg er daarom voor dat de kamer koel genoeg is voordat je gaat slapen. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Daarnaast moet het ook goed donker zijn. Je hersenen worden gestimuleerd door de duisternis om melatonine te maken. Melatonine is een stofje die helpt om je lichaamstemperatuur te verlagen. Op deze manier wordt aan je interne klok aangegeven dat het tijd is om te slapen. Investeren in goede gordijnen is dus belangrijker dan je van te voren misschien zou denken. 

Een warme douche

De tweede manier die je eens kan proberen is om een warme douche te nemen voordat je gaat slapen. Door een warme douche te nemen warmt je lichaam op. Als je vervolgens de koudere ruimte van je slaapkamer betreed zal je lichaamstemperatuur sneller dalen. Onderzoek toont aan dat deze snellere temperatuurdaling je metabolisme vertraagt waardoor je lichaam zich sneller voorbereid om te slapen. Daarnaast is douchen goed om je spieren te ontspannen. Dit heeft ook weer een positieve invloed op je slaap. Douche tot slot altijd rond dezelfde tijd zodat je lichaam gewend raakt aan de routine. Een routine is belangrijk om je hersenen rust te geven. 

Ontspanningsoefeningen

Tot slot geven wij je mee dat je verschillende ontspanningsoefeningen kunt doen voor het slapen. Er zijn online ontzettend veel oefeningen te vinden die hierbij helpen. Een goed voorbeeld is progressieve spierontspanning. Hierbij span je alle spieren aan, om vervolgens weer helemaal te ontspannen. Dit doe je per spiergroep. Begin met het aanspannen van zoveel mogelijk spieren in je nek en hoofd voor 5 seconde. Ontspan hierna deze spieren voor 30 seconde. Dit doe je 2 keer per spiergroep tot je alle spiergroepen bent afgegaan. Combineer deze oefeningen met de eerder genoemde manieren voor het beste resultaat.